MOS CONSTRUCTIE

Voor de bekleding van de gevels heeft Groene Gevel Design gekozen voor mos. Mossen zijn de beste opnemers van schadelijke stoffen. Een bijkomend voordeel van mos is dat het geen onderhoud vergt.  Een ander voordeel is dat mossen geen wortels hebben waardoor een dunne lichte mat gebruikt kan worden om de gevels te bekleden.

Mossen zuiveren de lucht doordat ze het voor de mens schadelijke fijnstof opnemen, een deel hiervan breken ze af, een ander deel verteren ze. Mossen halen hun voeding uit de lucht en ook uit regenwater, daardoor kunnen ze op elke locatie groeien en hoeven ze niet verzorgd te worden. Daarnaast houden de mossen regenwater langer vast, wat zorgt voor een natuurlijke vertraging in de regenwaterafvoer.

Voor de uitvoering van de door ons voorgestelde ontwerpen zijn mosmatten voor dakbedekking het beste product. Deze mosmatten zijn met een kleine toevoeging te gebruiken voor gevelbekleding.
Ook het feit dat het mos geen onderhoud nodig heeft is een uitkomst, hierdoor  zijn er geen hoge kostenposten. Er worden verschillende zaden ingezaaid in de mosmat waardoor bij elke omstandigheid de juiste mossoort kan gaan groeien. Deze mosmatten zijn ook makkelijk vorm te geven omdat de matten goed te bewerken en in elk figuur te knippen zijn.

Dit zijn de 3 fases die de mosmat doorgaat, bij fase 3 is de mat volgroeid. De mosmat uit de derde fase zullen wij gebruiken voor
projecten met een korte aanlooptijd. Het mos uit de eerste fase kunnen wij laten groeien voor langlopende projecten.

Het materiaal bestaat uit 3 lagen:
– een non woven PP vlies voor watervertraging.
– een polyamide vezelmat die de mosplanten vasthoudt.
– een laag met speciaal geselecteerde mos zaden.

Doordat er verschillende zaden gebruikt worden bij het inzaaien is de locatie waar het mos gehangen wordt bepalend voor het soort mos wat er gaat overheersen. De kleur van het mos en het soort mos hangt af van het zonlicht en de hoeveelheid neerslag.

De groene gevel zal niet direct op de oorspronkelijke  gevel aangebracht worden, maar als voorzetstukken enkele centimeters van de gevel afhangen. Hierdoor zal de gevel niet aangetast worden door eventuele wortels van planten. 

Er zijn 3 verschillende voorzetstukken aangegeven. 
De eerste bestaat uit een geheel (zonder losse onderdelen) die  direct op de gevel bevestigd kan worden. 

Bij de tweede zijn de bevestigingshaken weggewerkt. Hier worden eerst de bevestiginghaken aan de gevel gemonteerd en daarna wordt de plaat aan de bevestigingshaken gezet.